Kender du dit projekts kompleksitet?

//af

Vi har formentlig alle hørt om projektets paradoks: ”Når vi starter et nyt projekt, kender vi stort set intet til hvilke udfordringer der vil møde os under projektet, – men når projektet er afsluttet ved vi det hele. Desværre er det jo sådan, at de beslutninger vi tager i starten af projektet, har en meget stor indflydelse på hele projektforløbet, og de beslutninger vi tager senere i projektet, har mindre betydning”.

Hvorfor kompleksitetsskemaet er et værdifuldt værktøj

Som projektleder gennemfører vi derfor så tidligt i projektet som muligt forskellige analyser, for at fremskaffe fakta, som kan styrke vores beslutningsgrundlag. Udover de gængse interessent- og risikoanalyser, vil jeg lige slå et slag for værdien ved at udfylde det kompleksitetsskema, som anvendes ved en IPMA-certificering.

Når man udfylder kompleksitetsskemaet, bliver du som projektleder nødt til at forholde dig til 10 parametre og herefter score hver af dem på en skala fra 1-4 hvor 1 er lav. Den viden du får ved at reflektere over disse 10 parametre, er yderst værdifuld i din planlægning af projektet og af din egen ledelsesindsats.

Refleksion over projektets formål og mål

Det første parameter du skal forholde sig til er ”Formål og mål med projektet”. Hvis der er stor grad af enighed i organisationen om projektets formål og mål, ligger scoren i den lave ende, hvorimod den ligger i den høje ende, hvis der er mange forskellige og konfliktende interesser. Det virker ret enkelt, men alene ved at du forholder dig til dette spørgsmål får du viden, som du kan bruge i din planlægning af projektet. Hvis du scorer dette parameter højt, kan det måske være en god ide meget tidligt i projektet at få skabt en fælles forståelse for projektets formål og mål, og hvis det viser sig, at organisationen har meget forskellige opfattelser af dette, kan det i sin yderste konsekvens måske være en god ide at få sat projektet på pause eller måske ændre i scope, således af kompleksiteten på dette parameter kan flytte længere ned på skalaen.

Processer, metoder og værktøjer – et vigtigt pejlemærke

Næste parameter du skal forholde dig til er ”projektledelses processer, metoder og værktøjer”. Hvis organisationen er moden i at drive projekter, findes der formentlig en værktøjskasse, som du som projektleder skal følge, hvorimod værktøjskassen måske er ikke eksisterende i en organisation som er umoden i at gennemføre projekter. Hvis du scorer højt i dette parameter, betyder det, at du som projektleder må være forberedt på, at du skal anvende tid på selv at udvikle disse metoder og processer og måske endda bruge energi på at lære organisationen at anvende og forstå disse. Igen en nyttig viden som er rar at have så tidligt i projektforløbet som muligt.

Som nævnt indledningsvist består analysen af, at du skal reflektere og forholde dig til 10 spørgsmål, men i denne nyhedsmail nævnes blot 2 af disse.

Du kan se ledelseskompleksitetsskemaet nedenfor og du kan downloade det her:

Kunne du tænke dig at høre mere om IPMA-certificeringen? Tilmeld dig et gratis online orienteringsmøde.

 

Allan Krüger-Jensen